Karp.

Powiadom znajomego:

 

 

 

karp.jpg

KARP

(Cyprinus carpio L.)

RODZINA: karpiowate.

 

ZASIĘG WYSTĘPOWANIA: występuje niemal we wszystkich strefach klimatycznych, występuje w całej Europie, Azji, hodowany jest w Ameryce pn., Afryce i Australii.

 

 

SIEDLISKO: stawy, jeziora nizinne, rzeki, w okresie cieplejszym występuje w płytkich, przybrzeżnych wodach, w okresie chłodniejszym żywi się nad dnem penetrując muł.

 

 

POKARM: larwy ochotkowatych i innych owadów, skąposzczety, ślimaki, pijawki, wodopójki, glony, nasiona roślin strączkowych, zbożowych.

 

 

 

 

 

PRZYNĘTA: kulki proteinowe, ziemniaki, ciasto chlebowe z miodem, gotowany bób i kukurydza, ciasto piernikowe, białe i czerwone robaczki, rosówki, parzona pszenica, larwy, ślimaki.

 

 

Walory smakowe, odżywcze i dietetyczne karpia są powszechnie znane.

 

 

OKRES OCHRONNY: nie ma.

 

WYMIAR OCHRONNY: 30 cm. ( nie dotyczy rzek )

 

REKORDOWE OKAZY: 30,2 kg; 109 cm.

 

LIMIT DZIENNY: 3 sztuki łącznie z - amurem białym, boleniem, brzaną, lipieniem, pstrągiem potokowym, szczupakiem i sandaczem.