Wzdręga.

Powiadom znajomego:

wzdrega_kopia.jpg

 

 

 

WZDRĘGA (Krasnopiórka)

Rodzina : karpiowate.

 

Zasięg Występowania; Spokojne wody o mulistym podłożu, od Europy Zachodniej, przez Europę Środkową, północne Włochy i Bałkany, w basenie Morza Czarnego i Kaspijskiego, aż po Ural i Jezioro Aralskie. W środkowych i południowych Włoszech, na dalmatyńskim wybrzeżu i w centralnej Grecji występuje podgatunek Scardinius erythrophthalmus scardafa.

 

Siedlisko: Ryba stadna, przebywająca zwykle pod powierzchnią wody wśród roślinności strefy przybrzeżnej. Tarło od kwietnia do maja. Kleista ikra o średnicy 1,5 mm (100000-200000), składana jest na roślinności wodnej. Okres inkubacji trwa 3 do 10 dni.

 

Pokarm: Głównie pokarm roślinny; również małe organizmy zwierzęce.

Mięso wzdręgi jest jeszcze bardziej ościste i mniej smaczne niż płoci. Mimo to wzdręga cieszy się uznaniem wędkarzy ze względu na łatwość brania przynęty, opór stawiany przy holowaniu i atrakcyjny wygląd. Wzdręga należy do najładniejszych ryb Polski.

 

Woda: rzeka, ujście, jezioro, staw.

Okres ochronny: nie ma.

Wymiar ochronny: 15 cm.

Rekordowe okazy: 1,69 kg: 46 cm.

Limit Dzienny: 5 kg.